Stephanie Pan

Ghostbusters #1 – Touki Delphine (2005)

Experimental music theater piece for seven players on fear and anxiety, and being a hero.

Language: Dutch

Project page

Visit Touki Delphine

Touki Delphine / Ghostbusters #1 is de eerste van een drietal voorstellingen die de jonge garde van de VeenFabriek maakt. Zij jagen in deze reeks op het spook ‘angst’ dat onze samenleving steeds onveiliger maakt. Waar steekt het de kop op, hoe moeten ermee worden omgaan en blijkt de angst ook werkelijk een spook.

Is het jagen op het spook ‘angst’ niet de oorzaak van het bestaan ervan?

‘Angst’ wordt niet alleen veroorzaakt door omstandigheden in verre buitenlanden, dreiging is er ook om ons heen, het spook komt dichter en dichter bij, en gaat steeds meer in zitten in de gewone en alledaagse dingen. Een ritje met de metro is niet meer gewoon een ritje met de metro, een rugzak is niet gewoon een rugzak meer en een man met een baard niet meer een gewone man met een baard.

Nieuwe angst vraagt om nieuwe helden en het lijkt erop dat het nieuwe heldendom steeds minder over de heldendaden zelf gaat en des te meer over vormgeving, uitstraling, sensatie, hype, mysterie.

Alledaagse zaken komen in een ander daglicht te staan als de ‘Touki Delphine / Ghostbusters’ van de VeenFabriek in de buurt zijn. Zij strijden – misschien wel tegen beter weten in – als ware helden fanatiek op het spook ‘angst’.

Pers over Ghostbusters:
Dwaze maar ijzersterke voorstelling

De jonge garde van De Veenfabriek presenteert zich! Een dwaze voorstelling, inderdaad, maar in zijn onnadrukkelijkheid, zijn vriendelijkheid en in zijn zogenaamde machteloosheid ijzersterk.

Leids Dagblad, 2 december 2005

Door: Touki Delphine (Bo Koek , Rik Elstgeest, John van Oostrum), Joep van der Geest
Zang: Stephanie Pan
Muziek en compositie: Ton van der Meer, Hans van der Meer
Decor en installatie: Rene Bakker, John van Oostrum
Kostuums: Jesse Boeyen

Comments are closed.

Scroll Up