Stephanie Pan

Een geval van omgekeerde zwaartekracht – Bente Hamel

Actress/Singer. Dutch language radioplay by Bente Hamel (Radiomakers Desmet).
Music by Ernst Reijseger and Harmen Fraanje.
Voice actors: Hendrik Aerts, Erik van Muiswinkel, Stephanie Pan, Bart Slegers, Lucas de Man.
Made for NTR De Bedding, Radio 4

Een hoorspel vane Bente Hamel over ruimteschroot, sirenezang en de jacht op het allermooiste.

“Sommige mensen hebben de neiging omhoog te vallen in plaats van naar beneden. Zo iemand was Luc.”

De Vlaamse miljonair Luc du Pre raakt bezeten van het idee dat de planeten muziek maken. Op zoek naar de hemelse symfonie, de meest adembenemende muziek die er is, laat hij zich lanceren in een afgedankte Russische raket. Een hachelijke onderneming, die rampzalig afloopt. Hoewel je ook kunt zeggen dat het niet beter had kunnen gaan.

‘Een geval van omgekeerde zwaartekracht’ is een wonderlijk verhaal over de verleidingskracht van geluid. Een reis door donkere gehoorgangen tot in het diepste, oudste deel van het brein. Planeten suizen, een radio-DJ orakelt en een zingende sirene lokt stervelingen voorbij de dampkring. “Waarom denk je dat je je ogen kan sluiten terwijl je je oren nooit dichtdoet? Nooit. Zelfs niet als je slaapt.”

Tekst, regie en sound design Bente Hamelmet met muziek van cellist Ernst Reijseger en spel van Hendrik Aerts, Erik van Muiswinkel, Stephanie Pan, Bart Slegers en Lucas de Man. Op piano Harmen Fraanje. Dramaturgie Nienke Rooijakkers. Geluidstechniek Frans de Rond, eindmix Huibert Boon Uitgezonden bij NTR Radio 4. Gemaakt met steun van het Mediafonds

“Een staaltje literaire radio” (De nieuwe reporter)

“In dit meeslepend luisterspel vol afgedankte Russische ruimtevaartuigen, geschiedenis, mannenvriendschappen, gekte en wetenschap dat de spanning heeft van een jongensboek, laat Bente Hamel ons nadenken over Pythagoras, de hemelse symfonie, desolate landschappen.”(Manon Uphoff)

“Opgaand in geluid maak je een reis met eigen plaatjes. (…) Wereld uit, ogen dicht, oren open. Op naar de sterren en daar voorbij.” (VPRO-gids, 11 mei 2013)

Comments are closed.

Scroll Up